15 Οκτωβρίου 2017

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα της Αναισθησιολογίας

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ WFSA: WORLD ANAESTHESIA DAY 2017

Σήμερα Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Αναισθησιολογίας.

Πριν 171 χρόνια, στις 16 Οκτωβρίου του 1846, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια επίδειξη αναισθησίας με τη χρήση αιθέρα από τον οδοντίατρο William T.G. Morton. Αυτό το συμβάν συμπεριλαμβάνεται στα πιο σπουδαία γεγονότα στην ιστορία της Ιατρικής αφού άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων με ανώδυνο τρόπο και συνέβαλλε σημαντικά στη μείωση των υψηλών ποσοστών περιεγχειρητικής θνητότητας που υπήρχαν μέχρι τότε. Ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη να απαλειφθεί ο τρόμος του χειρουργείου και του ανυπόφορου πόνου που μπορούσε να προκαλέσει, ώστε μετά από εκείνη την πρώτη επίδειξη, η αναισθησία με αιθέρα εξαπλώθηκε ταχύτατα παγκοσμίως. Η ειδικότητα της Αναισθησιολογίας είχε γεννηθεί.

Κάτι που κάνει την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας να ξεχωρίζει στην Επιστήμη της Ιατρικής είναι η συνεισφορά τόσων πολλών διαφορετικών ειδικών και σοφών μέσα στους αιώνες: ιεραπόστολοι και ιερείς, ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής, μουσικοί, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, μηχανικοί, ειδικοί στη φαρμακολογία και φυσιολογία και φυσικά πολλοί διαφορετικών ειδικοτήτων γιατροί (χειρουργοί, παιδίατροι, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι, οδοντίατροι και φυσικά αναισθησιολόγοι). Η μεγαλύτερη πρόοδος στην Επιστήμη της Αναισθησιολογίας πραγματοποιήθηκε τον 20ο αιώνα, ανάμεσα στις δεκαετίες του 1920 και 1960, ενώ πολλές ανακαλύψεις του παρελθόντος που είχαν αγνοηθεί, επανήρθαν, αξιολογήθηκαν και υιοθετήθηκαν στην καθημερινή αναισθησιολογική πρακτική.

Η Αναισθησιολογία, αρχικά αναπτύχθηκε για να «διευκολύνει» την τέχνη της Χειρουργικής και να επιτρέψει σε όλο και περισσότερους ασθενείς μετρίου και σοβαρού περιεγχειρητικού κινδύνου να υποβληθούν σε ποικίλης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτή, όμως, που ξεκίνησε ως επικουρικό μέσο πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε αυτοδύναμη ειδικότητα, απαιτητική και πολύπλευρη που χρειάζεται γιατρούς να την υπηρετούνοι οποίοι να διαθέτουν  ποικίλα προσόντα, δεξιότητες και τεχνική, γενικές και εξειδικευμένες γνώσεις, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ευστροφία και αντίληψη καθώς και επιθυμία για συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση  σε μια ειδικότητα που διαρκώς εξελίσσεται.

Οι αναισθησιολόγοι σήμερα στελεχώνουν πολλούς διαφορετικούς τομείς στην «Ιατρική αρένα» ξεκινώντας από την Προνοσοκομειακή φροντίδα, το χώρο των Επειγόντων, τις χειρουργικές αίθουσες, τις ομάδες μετεγχειρητικής αναλγησίας, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα Ιατρεία Πόνου. Σε μια εποχή με πολύ μεγάλες απαιτήσεις και αντιξοότητες έχουμε το προνόμιο και συνάμα την ευθύνη  να είμαστε Αναισθησιολόγοι, δηλαδή να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των ασθενών σε όλα τα επίπεδα της περιεγχειρητικής νοσηλείας και συνάμα να εκπαιδεύουμε με επάρκεια νέους γιατρούς.

Θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη όσους έως σήμερα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της Αναισθησιολογίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ WFSA: WORLD ANAESTHESIA DAY 2017

Επιστροφή στην κατηγορία

Επικοινωνία

Μακρυνίτσας 4-6, 115 22 Αθήνα
Τηλ.: 210 6444 174 (Δε-Πε 6-8 μ.μ.)
Fax: 210 6448 686
E-mail:

Social Media

© 2019 Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία. All Rights Reserved.
Powered by cybertechnics.
Top