7 Ιουλίου 2021

Έκτακτη Ενημέρωση

Το ΔΣ της ΕΑΕ θεωρεί ότι είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε την αναισθησιολογική κοινότητα για όσα διαδραματίζονται αυτή την εποχή πανελλαδικά δεδομένης της μεγάλης έλλειψης αναισθησιολόγων σε πολλά νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας και της νησιωτικής Ελλάδας.

Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις από την πλευρά της ΕΑΕ και ΕΑΕΙΒΕ προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις για το διαφαινόμενο Eθνικό πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, μόνο τώρα που το φαινόμενο έχει γίνει ακραίο και έχει επιταθεί μετά την πανδημία φαίνεται να γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες να δοθούν κάποιες λύσεις και ταυτόχρονα κάποια κίνητρα για την προσέλευση περισσότερων γιατρών στην ειδικότητα, επαναπατρισμό συναδέλφων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και προσέλκυση αναισθησιολόγων σε θέσεις της περιφέρειας.

Oι επιστημονικές εταιρείες δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα ούτε εργασιακές ενώσεις, είναι όμως επόμενο να ζητείται η συμβολή τους για τον εντοπισμό των προβλημάτων και για την υποβολή προτάσεων ώστε να βρεθούν λύσεις.

Το Υπουργείο Υγείας, πιεζόμενο από τα νοσοκομεία της περιφέρειας όπου οι λίστες ασθενών γιγαντώνονται, μπροστά σε μία επείγουσα κρίση, επέλεξε να ζητήσει την εθελοντική συμβολή αναισθησιολόγων των μεγάλων πόλεων για μικρό χρονικό διάστημα. Οι  ΕΑΕ και ΕΑΕΙΒΕ, έλαβαν διαβεβαίωση ότι αυτή η κίνηση δε θα γίνει παρά μόνο εθελοντικά, τονίζουν ωστόσο επιτακτικά την ανάγκη υιοθέτησης μόνιμων λύσεων, την παροχή κινήτρων, και βεβαίως την παρέμβαση του υπουργείου ώστε να μπει ένας φραγμός στις αφόρητες  πιέσεις που δέχονται συνάδελφοι και τμήματα Πανελλαδικά.  Στο πνεύμα αυτό επίκειται ψήφιση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους αναισθησιολόγους στο ΕΣΥ και νομική ρύθμιση για την αποζημίωση και το πεπερασμένο του χρόνου των μετακινήσεων.

Συχνά οι αναισθησιολόγοι καλούνται  από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να ξεπεράσουν τις δυνάμεις τους, να παρέχουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες, που αναλογούν και σε άλλους συναδέλφους, ή και να παρακάμπτουν τους κανόνες ασφαλείας που άλλωστε είναι νομικά κατοχυρωμένοι. Έχουμε επανειλημμένα ταχθεί ενάντια σε κάθε «εντέλλεσθε» που εκβιαστικά, σπασμωδικά και αψυχολόγητα απευθύνεται σε συναδέλφους σε πλείστα νοσοκομεία της χώρας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Κο Κοντοζαμάνη που μας διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί να προσεγγίσει το θέμα με συνετό τρόπο και με σεβασμό προς την ειδικότητά μας και τη νευραλγική της θέση στο σύστημα υγείας. Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο και θα ενημερώσουμε τα μέλη μας για κάθε εξέλιξη.

Επιστροφή στην κατηγορία

Επικοινωνία

Μακρυνίτσας 4-6, 115 22 Αθήνα
Τηλ.: 210 6444 174 (Δε-Πε 6-8 μ.μ.)
Fax: 210 6448 686
E-mail:

Social Media

© 2019 Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία. All Rights Reserved.
Powered by cybertechnics.
Top