9 Ιουλίου 2021

Ανακοίνωση για την ψήφιση τροπολογίας: «Οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς κλάδου ΕΣΥ και ειδικευόμενους ειδικότητας αναισθησιολογίας»

Ψηφίστηκε χθες  η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ που θεσπίζει «Οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς κλάδου ΕΣΥ και ειδικευόμενους ειδικότητας αναισθησιολογίας» το οποίο θα χορηγείται συμπληρωματικά στο βασικό μισθό, ύψους 400 Ευρώ για τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ και 250 για τους ειδικευόμενους, αφορολόγητα έως και τον 12/22.

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας που έστω και αυτή την ύστατη ώρα έχουν γίνει πλήρως κατανοητά τα προβλήματα της ειδικότητας. H έλλειψη αναισθησιολόγων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια είναι τεράστια, με εφημερίες που καλύπτονται οριακά και τις περισσότερες φορές με μετακινήσεις προσωπικού. Είναι πολλοί πια οι χειρουργικοί τομείς στην επικράτεια που υπολειτουργούν και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να  εξυπηρετήσουν τα χειρουργεία που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας, αφού οι αναισθησιολόγοι μετα βίας μπορούν να καλύψουν τα επείγοντα περιστατικά. Προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις καταλήγουν άγονες χωρίς υποψήφιους και τελικά το υπάρχον δυναμικό φτάνει στα όρια της φυσικής εξόντωσης.

Παρόλα αυτά στην πανδημία οι αναισθησιολόγοι στήριξαν και στηρίζουν τις ΜΕΘ με αποσπάσεις και μετατροπή των χώρων ευθύνης τους σε εντατικές αλλά και σηκώνοντας όλο το βάρος των διασωληνώσεων και διακομιδών παρά τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και ειδικευόμενους. 

Οι ΕΑΕ και ΕΑΕΙΒΕ βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείου Υγείας προκειμένου να δοθούν μακροπρόθεσμες λύσεις. Η οικονομική ενίσχυση όπως και η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου είναι μια πολύ καλή αρχή, που εντάσσεται σε μια ευρύτερη δεσμίδα μέτρων η οποία φιλοδοξεί να δώσει ξανά προοπτική στην ειδικότητα. Υπάρχει πολιτική βούληση για λύσεις στα χρόνια προβλήματα της ειδικότητας και δουλεύουμε σε συνεργασία τον Αναπληρωτή Υπουργό και το επιτελείο του προς την ευόδωσή τους. Θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις και περιμένουμε τα σχόλια σας.

Επιστροφή στην κατηγορία

Επικοινωνία

Μακρυνίτσας 4-6, 115 22 Αθήνα
Τηλ.: 210 6444 174 (Δε-Πε 6-8 μ.μ.)
Fax: 210 6448 686
E-mail:

Social Media

© 2019 Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία. All Rights Reserved.
Powered by cybertechnics.
Top