18 Δεκεμβρίου 2012

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ EBA/UEMS ΣΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012-12-14

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιουμπλιάνα, ένα κτίριο σχετικά παλαιό αλλά πολύ καλοδιατηρημένο και πεντακάθαρο. Εντύπωση προκαλούσε η ησυχία που επικρατούσε στους χώρους του αλλά και η ευγένεια και η εξυπηρετικότητα των υπαλλήλων του.

Η συνεδρίαση της πρώτης μέρας ξεκίνησε με το θερμό καλωσόρισμα από τη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και από την καθηγήτρια Αναισθησιολογίας κ. VesnaPaver-Erzen. Ακολούθησε μία παρουσίαση του ISIA (International School Of Instructors in Anesthesiology) το οποίο επεκτείνεται στη Σλοβενία. Δύο μέλη της αναισθησιολογικής κοινότητας της Σλοβενίας πήραν μέρος στο ISIA ΙΙΙ που έλαβε χώρα στην Κρήτη τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακολούθησαν δύο διαλέξεις πάνω στην εκπαίδευση μέσω προσομοιωτών. Η πρώτη πάνω στην ένταξη της προσομοίωσης στην εκπαίδευση και στην αξιολόγηση των εκπαιδευομένων από τον ZlatcoFras και η δεύτερη πάνω στην προσομοίωση και την ασφάλεια των ασθενών: Μπορούμε να σώσουμε ζωές ασθενών καθιερώνοντας την εκπαίδευση μέσω προσομοιωτών; από τον StefanGisin (διευθυντή του Κέντρου Προσομοίωσης της Βασιλείας στην Ελβετία). Υπάρχουν αναδρομικές μελέτες με θετικά αποτελέσματα σε βελτίωση Apgarscore σε νεογέννητα κατά τους τοκετούς όπως και στη χειρουργική δεξιότητα κατά τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Συνιστά δε τη χρήση των προσομοιωτών και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Τα μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν κέντρα προσομοίωσης που να καλύπτουν όλες τις ειδικότητες.

Ακολούθησε ένα σενάριο προσομοίωσης στο Κέντρο Προσομοίωσης του Νοσοκομείου. Προηγήθηκε η λήψη ιστορικού από τον ασθενή, έγινε η εισαγωγή στην αναισθησία και επακολούθησε αλλεργικό shock το οποίο αντιμετωπίστηκε από τον ειδικευόμενο. Ακολούθησε ανάλυση του περιστατικού. Αυτά μεταδίδονταν στο αμφιθέατρο. Μετά ο εκπαιδευτής και οι εκπαιδευόμενοι προσήλθαν στο αμφιθέατρο όπου επακολούθησε συζήτηση.

Το κέντρο προσομοίωσης του Νοσοκομείου της Λιουμπλιάνα αποτελείται από μία μεγάλη αίθουσα χειρουργείου με την κούκλα και όλα τα απαραίτητα μόνιτορ. Δίπλα υπάρχει άλλη μία αίθουσα προσομοίωσης στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Υπάρχει η αίθουσα ανάλυσης του περιστατικού με ένα μεγάλο τραπέζι, διαφανοσκόπια κ.λπ. και χώροι αποθήκευσης υλικού. Λειτουργεί από το 2011 και οφείλεται αποκλειστικά στις άοκνες προσπάθειες επί 6 χρόνια της καθηγήτριας κ. VesnaPaver-Erzenκαι κατά 60% η δημιουργία της προήλθε από χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών.

Ακολούθησε η συνεδρίαση των υποεπιτροπών.

  • Συμμετείχα στην υποεπιτροπή εκπαίδευσης στην οποία πρόεδρος είναι μία σημαντική φυσιογνωμία στο χώρο της εκπαίδευσης, η ElisabethvanGessel, η οποία σε εντυπωσιάζει με τη δημιουργικότητά της, την ενεργητικότητά της καθώς και την οργανωτική της ικανότητα.

Συζητήθηκαν τα νέα κριτήρια για την αξιολόγηση και τη διαπίστευση των επιστημονικών εκδηλώσεων από την EACMEE τα οποία θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2013.

Θα πρέπει να υπάρξει μια κατευθυντήρια οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ελάχιστο αποδεκτό χρόνο ειδικότητας στην Αναισθησιολογία στην Ευρώπη ο οποίος πρέπει να είναι τα 4 χρόνια. Στο κεφάλαιο 6 των κατευθυντηρίων οδηγιών για την εκπαίδευση πρέπει να προστεθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτών. Βλ. Anesthesiology 2009 111:709-16

Συζητήθηκε το κριτήριο αξιολόγησης των ειδικευομένων DOBS Direct Observation of Procedural Skills.

  • Η υποεπιτροπή για την ασφάλεια (David Whitaker) ανακοίνωσε ότι προχωράει η διαδικασία με τις εταιρείες ιατρικού υλικού για διαφορετικά συνδετικά ενδοφλεβίων, υπαραχνοειδών και επισκληριδίων βελονών και καθετήρων.
    Στο σύστημα αναφοράς κρισίμων συμβαμάτων της Αγγλίας, σε 1 ανά 133 αναισθησίες χορηγείται κάποιο λάθος φάρμακο. Παραμένοντα φάρμακα σε προεκτάσεις συσκευών έγχυσης υγρών. Προκλήθηκε θάνατος σε παιδί από παραμονή μυοχαλαρωτικού σε προέκταση. Επίσης προκλήθηκε ακρωτηριασμός. Σηψαιμία και θάνατος σε ασθενή στην οποία αντί σκιαγραφικού χορηγήθηκε ενδοφλεβίως χλωρεξιδίνη γιατί η χλωρεξιδίνη είχε αποθηκευθεί σε φιάλη σκιαγραφικού.
    Τα φάρμακα θα πρέπει να αναρροφώνται και η ετικέτα να επικολλάται από τον αναισθησιολόγο που θα τα χορηγήσει.
    Για επικίνδυνα φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε προγεμισμένες σύριγγες.
  • Η υποεπιτροπή για το ανθρώπινο δυναμικό έχει ολοκληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την εσωτερική μετανάστευση στην Ευρώπη, το οποίο θα επεξεργασθεί. Δυστυχώς τα δεδομένα φαίνονται ασαφή και κατ’ εκτίμηση και ακόμη μεγάλες και οργανωμένες χώρες δεν έχουν σαφή στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό τους!!

Τη δεύτερη μέρα συζητήθηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης στο Παρίσι.

  • Η EBA η ESAκαι η SESAM (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Προσομοίωσης) θα προχωρήσουν στη δημιουργία κοινών εργαλείων αξιολόγησης καθώς και κατευθυντηρίων οδηγιών.
  • Έχουν εκδοθεί τρία έγγραφα:
    1.Η μελλοντική δομή της UEMS (2012/28)
    2.Νομοθεσία για το Ιατρικό επάγγελμα(2012/26)
    3.Περιβαλλοντική Υγεία (2012/27)
  • Η διαπίστευση των Νοσοκομείων από την ESA/UEMS θα γίνεται μόνο σε αυτά που πληρούν τα άριστα κριτήρια. Τα βασικά κριτήρια μπορούν να αξιολογούνται από τις εθνικές υπηρεσίες
  • Αποφάσεις για το μέλλον. Θα προσπαθήσουμε ώστε η EBA/UEMS να είναι περισσότερο ορατή. Θα γίνει πιο ενεργός ο ιστότοπος. Θα συνεχισθεί η επικοινωνία των μελών και πέραν των συνεδριάσεων για την προώθηση των θεμάτων. Οι αντιπρόσωποι των εθνικών εταιρειών θα πρέπει να ενημερώνουν τα μέλη τους και τους Ιατρικούς Συλλόγους. Θα επικοινωνήσουμε με τα κράτη που δε στέλνουν αντιπροσώπους. Στη φθινοπωρινή Συνεδρίαση θα καλούμε έναν ειδικό ο οποίος θα αναλύει ένα θέμα το οποίο θα θέλουμε να προωθήσουμε προς τις Ευρωπαϊκές αρχές. Θα συντάσσεται ετήσια αναφορά. Επέκταση και βελτίωση της διακήρυξης του Ελσίνκι για την ασφάλεια του ασθενούς στην Αναισθησιολογία.

Άννα Μαλισιώβα

Επιστροφή στην κατηγορία

Επικοινωνία

Μακρυνίτσας 4-6, 115 22 Αθήνα
Τηλ.: 210 6444 174 (Δε-Πε 6-8 μ.μ.)
Fax: 210 6448 686
E-mail:

Social Media

© 2019 Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία. All Rights Reserved.
Powered by cybertechnics.
Top