23 Αυγούστου 2024

Αποχαιρετισμός στον Αχιλλέα Καραθάνο

Νέκυια

Δύσκολο έργο για τον υπογράφοντα…. Έφυγε σήμερα (20/08/2024) το πρωί ο Πατέρας της Μαιευτικής Αναισθησιολογίας στην Ελλάδα, ο Αχιλλέας Καραθάνος. Αλλά και από τους πρωτεργάτες στο χτίσιμο της Αλγολογίας στην πατρίδα μας.

Τον Αχιλλέα, τον γνώρισα για πρώτη φορά, ως ειδικευμένος αναισθησιολόγος, όταν διορίστηκα στο Γ. Ν. Α. "Αλεξάνδρα" το 1990. Έκτοτε συνδέθηκα μαζί του, όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και οικογενειακά, και νομίζω ότι δικαιούμαι τον τίτλο του «μαθητή του», κυρίως σε ότι αφορά το επιστημονικό κομμάτι της αναισθησιολογίας.

Γεννήθηκε  στη Κοζάνη, μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικού (βέρος Σιούρδος, έλεγε ο ίδιος), σπούδασε στην Αθήνα, μεγάλο τμήμα της ειδικότητας το έκανε στο Λιντς του Η.Β. και μετά ήρθε στην Ελλάδα. Η κύρια επαγγελματική απασχόλησή του ήταν στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» από το 1973 (σαν διευθυντής από το 1987) μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2009. Στο ενδιάμεσο είχε υπηρετήσει σχεδόν σε όλες τις θέσεις αλλά, το σημαντικότερο, και του Προέδρου των διοικητικών συμβουλίων της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας.

Η μαιευτική αναισθησία και ο χρόνιος πόνος ήταν τα αγαπημένα του αντικείμενα και όσοι ασχολούμαστε με αυτά, έχουμε «λίγο από Καραθάνο μέσα μας»...! Ακόμα και όσοι δεν τον γνώρισαν άμεσα! Η εκπαίδευση σε κάθε επίπεδο ήταν η μόνιμη έγνοιά του. Μέχρι πρόσφατα ρωτούσε: «έρχονται ειδικευόμενοι στο Αλεξάνδρα; Τους εκπαιδεύετε;» και «τι νέο υπάρχει στην αναισθησιολογία και την αλγολογία; Άλλαξε κάτι από το 2010 και μετά;». Μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Βλάχικα και λίγα Εβραϊκά … Από το ΕΚΠΑ δεν έλαβε πτυχίο μόνο από το τμήμα Ιατρικής, αλλά και τα «Ιστορίας και Αρχαιολογίας»  και «Θεολογίας». Με διδακτορική διατριβή από τα δύο πρώτα! Επίσης, πτυχίο Ισπανικής Φιλολογίας από τη Μαδρίτη!

Πάντα με αυτοσαρκασμό και καυστικό χιούμορ (δεν υπήρχε συνάδελφος που να μην του έχει «κολλήσει» παρατσούκλι), φανατικός αναγνώστης (η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει πενταψήφιο αριθμό τίτλων) και με τεράστια εγκυκλοπαιδική μόρφωση ειδικά για τα εκτός ιατρικής αντικείμενα που είχε σπουδάσει, δηλαδή Ιστορία και Θεολογία. Ήμασταν τυχεροί όσοι τον είχαμε ακούσει σε διαλέξεις του πέραν της αναισθησιολογίας. Είχε την απίστευτη  ικανότητα ακόμα και το πιο βαρετό θέμα, να το κάνει να ακούγεται ενδιαφέρον. Ο τρόπος που το πετύχαινε ήταν μαγικός.

Θεωρώ ότι η αναισθησιολογική κοινότητα, έχασε σήμερα ένα από τα «ιερά τέρατα» της παλιάς φρουράς.

Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, συλλυπούμαι βαθύτατα τη σύζυγό του Αντιγόνη την κόρη του Μελίνα και τον γιό του Αλέξανδρο.

H ημερομηνία , τόπος και ώρα της εξόδιου ακολουθείας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δημήτριος Βαλσαμίδης

Συντονιστής Διευθυντής Αναισθησιολόγος Γ.Ν Αθηνών Αλεξάνδρα

Επιστροφή στην κατηγορία

Επικοινωνία

Μακρυνίτσας 4-6, 115 22 Αθήνα
Τηλ.: 210 6444 174 (Δε-Πε 6-8 μ.μ.)
Fax: 210 6448 686
E-mail:

Social Media

© 2019 Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία. All Rights Reserved.
Powered by cybertechnics.
Top